Mikrotik Ürünleri ve Çözümleri » Routing http://www.mikrotik.com.tr Wireless iletişim üzerinde Mikrotik ekipmanları Tue, 19 Aug 2014 12:14:33 +0000 http://wordpress.org/?v=2.8.1 en hourly 1 Uygulama 1: Ofisler için Network Paylaşımı(NAT-DHCP-Trafik Limitleme) http://www.mikrotik.com.tr/?p=140 http://www.mikrotik.com.tr/?p=140#comments Fri, 19 Sep 2008 13:06:50 +0000 admin http://www.mikrotik.com.tr/?p=140 Bu uygulamamızda amaçlarımız;

Bir ofiste 2 ve daha fazla sayıdaki personele internet erişimi sunmak.(örnek 1000 kullanıcı içinde olabilir) Tüm bilgisayarların ip kayıtlarını tek bir sistemden yönetmek ve izlemek. Kullanıcılara sunacağımız internet bağlantısını kişi veya kullanım ihtiyaçlarına göre limitlemek.

şeklindedir. Amacımıza ulaşabilmek için üzerinde RouterOs çalışan en az 2 adet ethernet kartı olan bir sistem. Bir internet bağlantısı ve 2 [...]]]> Bu uygulamamızda amaçlarımız;

  • Bir ofiste 2 ve daha fazla sayıdaki personele internet erişimi sunmak.(örnek 1000 kullanıcı içinde olabilir)
  • Tüm bilgisayarların ip kayıtlarını tek bir sistemden yönetmek ve izlemek.
  • Kullanıcılara sunacağımız internet bağlantısını kişi veya kullanım ihtiyaçlarına göre limitlemek.

şeklindedir. Amacımıza ulaşabilmek için üzerinde RouterOs çalışan en az 2 adet ethernet kartı olan bir sistem. Bir internet bağlantısı ve 2 ve daha fazla sayıda kullanıcı.

Uygulama bir ofiste, internet cafelerde, evde ve ihtiyaç duyabileceğiniz ufak networklerin tamamında işinize yarayacaktır.

Uygulamalar teknik dökümantasyonlardan öte, gerçek hatta, ofiste-evde-okulda ihtiyaç duyabileceğimiz örnekleri daha iyi anlatabilmemiz için teknik dökümantasyonlarda aktarmaya çalıştığımız komutların örneklerle sunulmuş dökümanlarımızdır. Uygulamalarda internet çalışma yapısı, ip adresi düzenlemeleri, mikrotik’in kurulma ve yönetim ile ilgili özellikleri bildiğiniz varsayılmaktadır. Bu konular hakkında bilgi için diğer makalelerimizi inceleyebilirsiniz.

1. Adım; ADSL veya internet bağlantısı sağlayan ekipmanınızın ve Mikrotik’in 2. ethernetine sadece bu 2 cihaz birbiri ile haberleşebilsin diye özel bir ip adresi vereceğiz.

GRAFİK BİR — NETWORK GENEL

2. Adım: Mikrotik üzerindeki interface düzenlemelerimizi kontrol edelim. Hatta isimleri karışmasın ve daha kolay yönetebilmemiz için isimlerini düzenleyelim. Ardından IP adreslerimizi düzenleyeceğiz.

Interface Düzenlemeleri

Interface Düzenlemeleri

3. Adım: Mikrotik üzerindeki ip adreslerini ana network grafiğimizdeki gibi değiştirelim.

IP Adresleri

IP Adresleri

4. Adım: Öncelikle Lokal network üzerinde çalışması için bir DHCP Server yapılandıracağız. Bu sayede ağımızda bulunan kullanıcılar için tek tek ip ayarları ile ilgilenmemize, bir ip veya güvenlik düzenlemesi için tüm ağ üzerinde tek tek uğraşmaya gerek kalmayacaktır. Aşağıdaki grafikte Setup butonu tüm ayarları adım adım bizim için teyid edecek ve sistemdeki düzenlemelerini yapacaktır. Örneğimizde lokal ağ olarak 192.168.1.0/24 networkünü vereceğiz. Kullanıcıların bilgisayarlarına DHCP server bu ip aralığından dağıtım yapacaktır.

DHCP Server

DHCP Server

DHCP Setup

DHCP Setup

DHCP Setup

DHCP Setup

DHCP Gateway

DHCP Gateway

DHCP Setup

DHCP Setup

5. Adım: Kullanıcılarınız DHCP üzerinden DNS server bilgilerinide otomatik olarak alabilirler. Bu bilgiler için DHCP Server ayarlarındaki parametreleri de güncelleyelim. Örneğimizde Türk Telekom’un dns server ip adreslerini kullanmaktayız. Dilerseniz sorunsuz çalışan farklı dns sunucularıda kullanabilirsiniz.

Bu arada Mikrotik kendi üzerinde sorunsuz çalışabilen bir DNS sistemide sağlamaktadır. Bu ihtiyaç için bizzat mikrotik’in üzerindeki uygulamayıda kullanmanız mümkündür.

DHCP DNS Setup

DHCP DNS Setup

DHCP SETUP

DHCP SETUP

6. Adım: DHCP Server’ımızı tamamladık, şimdi sıra IP-> FIREWALL -> NAT sekmesi üzerinden kendi ağımızdan gelecek internet bağlantı taleplerine cevap verebilmek için gerekli olan ayarları tamamlamakta. Bu işlemde Source-NAT tekniği ile ağımıza MASQUERADE tipi ile erişimi dağıtacağız. NAT ve MASQUERADE bu kullanımlarda tüm dünyaca kullanılan standart bir teknik olup detayları hakkında farklı kaynaklardan bilgi alabilirsiniz. Firewall üzerinde NAT kuralı girerken Out Interface olarak ether1-WAN interface’ini seçmiş durumdayız. Bu sayede sadece kendi ağımızdan gelip, dış internet’e giden paketler için bu kuralın geçerli olacağını hatırlatırız.

NAT Ayarları

NAT Ayarları

NAT Ayarları

NAT Ayarları

Şuana kadar yaptığımız ayarlar ile ofisteki ağınıza otomatik ip dağıtmış ve gelen talepleri internete çıkartmayı başarmış olduk.

Şimdi sıra ağımızdaki bazı kullanıcılara veya tüm kullanıcılara upload-download limitlerini tanımlayarak ana internet bağlantımızın optimum hallerde kullanımını sağlamakta.

Bunun için QUEUES bölümünden faydalanacağız.

7. Adım: Bağlantı başına limit uygulama işlemi sayesinde toplam 4 mbit olan ADSL hattımız ile aynı anda 1 kullanıcımızın çekebileceği maksimum veri hızını 1 mbit olarak sabitlemiş olacağız. Bu sayede tek bir kullanıcı yüzünden tüm internet erişimi tüketilmemiş olacaktır.

Queues Ayarlari

Queues Ayarlari

8. Adım: 7. adım içerisinde anlık bağlantı için bir tip yarattık. Bu adımda ise bu tip’i tüm kullanıcılarımıza uygulayacağız. Bunun için yeni bir Simple Queue ekliyoruz. Bu queue ekleme işleminde target-address kısmı bu kuralın gerçeli olacağı ip aralığını belirtmektedir. Queue listesinde uygulama şekli üstten aşağıya doğrudur. Yani üst sırada bulunan 192.168.1.0/24 networkü için yazılmış bir kural alt sıradaki 192.168.1.1/32 için yazılmış bir kuralın çalışmasını engelleyecektir. Bu nedenle az kapsamlı kuralları üst sıralarda yazarak daha geniş kapsamlı kuralları alt sıralarda yazmak kullanım açısından daha doğru olacaktır. Bu uygulamada şimdilik tek kural kullanacağız. Trafik limitleme ile ilgili diğer örneklerimizde bu konularda daha kapsamlı inceleyebilirsiniz.

Queues Ayarlari

Queues Ayarlari

Queues Ayarlari

Queues Ayarlari

Bu uygulamamızda tüm ofisinizdeki internet erişimini bir Mikrotik Router üzerinden taşıma, limitleme işlemlerini tamamlamış durumdasınız.

Sorularınızı bize iletebilirsiniz.

]]> #/?feed=rss2&p=140 4
İlk Mikrotik Konfigurasyonu http://www.mikrotik.com.tr/?p=65 http://www.mikrotik.com.tr/?p=65#comments Tue, 16 Sep 2008 23:22:17 +0000 admin http://www.mikrotik.com.tr/?p=65 İlk kurulum sonrasında yapılacak ilk işlemleri anlattığımız bu dökümanımız biraz önce Mikrotik Kurulumu dökümanındaki adımları tamamlamış ve kurulumu yapmış olduğunuzu kabul etmektedir.

Kurulum sonrasında karşınıza Login: ekranı gelecektir.

Mikrotik CLI

Mikrotik CLI

Kullanıcı adı default olarak “admin” dir. Mikrotik sürekli olarak ana kullanıcıyı admin olarak yaratır. Linux kullanıcıları burada “root” kullanarak hata yapabilirler. Bu noktada dikkatli olmanız önerilir. Aksi halde sürekli olarak hatalı kullanıcı girerek zaman harcamanız muhtemeldir.

İlk kurulumde default şifre boştur. login admin yazarak giriş yapabilirsiniz.

Giriş sonrasında size lisans şartları konusunda bilgi gelecektir. Okumaya zahmet etmezsiniz diye düşündüğümüzden q tuşu ile geçmenizi öneririz.

Bu noktada karşınıza SOFTWARE ID adında lisanslamada kullanılan ve sabit diskinizin verileri kullanılarak yaratılmış olan bir bilgi üretilecektir. Bu ID lisanslama noktasında kullanılacaktır. Dilerseniz bunu kaydedebilirsiniz. Fakat buna gerek yoktur. Birazdan yönetimsel işlemleri tamamladığımızda bu bilgiye dilediğimiz zaman erişebileceksiniz.

Mikrotik İlk Setup

Mikrotik İlk Setup

Şimdi bu noktada sizlere Mikrotik’in RouterOS’unu yönetebileceğiniz platformları tanıtacağız. Bu bölüm aynı zamanda Mikrotik Yönetim Araçları sayfamızda detaylı olarak açıklanmaktadır.

Mikrotik kendisini yönetebilmeniz için size birden fazla imkan sunmaktadır. Telnet, SSH, WEB arayüzü ve bir mucize diye niteleyebileceğimiz Winbox! Öncelikle bu yönetim tiplerinden bahsedeceğiz. Ardından adım adım yönetimi yapacağız.

Telnet ve SSH standart uygulamadır ve bu protokoller üzerinde çalışan servis ile erişilerek tüm değişikliklerin CLI yani command line üzerinden yapılmasına olanak tanır. CLI kullanımı çok hızlı ve kolay bir ortamdır. Fakat bu konuda biraz deneyim kazanmış olmanız önerilir. Özellikle Cisco veya benzeri ekipmanların veya Linux sisteminin SSH-telnet tabanlı CLI arayüzlerini kullanmış arkadaşların çok daha esnek olan bu arayüze çok çabuk ısınacaklarını düşünmekteyim.

Mikrotik CLI Görüntüsü

Mikrotik CLI Görüntüsü

CLI üzerinde takıldığınız noktalarda “?” (soru işareti) tuşuna basmanız size bulunduğunuz noktada olası tüm parametre ve komutları göstermektedir. Aynı zamanda tab tuşuna birden fazla basmanız durumunda da yazdığınız komutu tamamlamaktadır. Bu özellikler yönetim işlemlerinde hız ve hatasız işlem imkanı sunmaktadır.

Web Arayüzü kısıtlı yönetim şansları sunar. Kısıtlı imkanları sürümlere göre değişiklik gösterdiğinden bunu açıklamayacağız.

Ve Winbox! Winbox Mikrotik tarafından geliştirilmiş pek çok hayat kurtaran uygulamadan biridir. Winbox’u bilgisayarınıza indirebilmek için http://www.mikrotik.com/download.html sayfasının sağ tarafındaki sütununda bulunan linklerden faydalanabilirsiniz. Bu link sayesinde Winbox’u indirdiğinizi sayarak devam ediyorum.

Winbox’u çalıştırın.

Winbox

Winbox

“Connect To” alanını görüyorsunuz. Buraya normal şartlarda IP adresi veya Mikrotik’in MAC-ID adresini yazarak erişmenize imkan tanır. Yani hem Layer3 hem Layer2 tabanını kullanarak yönetebilirsiniz.

Burada dikkat ederseniz çok keskin bir zeka bulunuyor. Sıfır kurulumda IP vermediğiniz için yönetim için sistemin konsolunda olmanız gerekmeden basit bir kontrol ile sistemi yönetebilmektesiniz.

Bu özellik ileride bir IP ayarlarında veya FIREWALL ayarlarında hata yapmanız durumunda erişiminizin kesilmesini absorbe ederek sisteme erişerek sorunu gidermenizi sağlar.

Peki şimdi bir soru? Bu sunucunun MAC Adresini nasıl bulacaksınız? Winbox bize burada da zekice bir kolaylık sağlıyor. Connect To alanının yanında üzerinde … (üç nokta) bulunan butona tıklamanız durumunda Winbox aynı Layer 2 network üzerinde(yani Türkçesi aynı kablo ile erişebildiğiniz mecrada, winbox ve mikrotik’in aynı switch’e bağlı olması durumunda) broadcast üzerinden yapacağı tarama ile bize tüm Mikrotik donanımlarının MAC ve IP adres bilgileri ile IDENT bilgilerini bularak listeler. Bu listede MAC adresine tıklayarak MAC üzerinden, IP adresine tıklayarak IP üzerinden bağlanmamızı ve yönetmemize imkan tanır.

Winbox’un detaylı kullanımı konusunda Mikrotik Yönetim Araçları makalemizi inceleyebilirsiniz.

Winbox’u açtık, MAC adresi üzerinden Mikrotik’imizi seçtik. Kullanıcı adı olarak “admin” yazdık ve Connect butonuna tıkladık.

Karşımıza gelen pencere Winbox arayüzüdür.

Basit ayarlarda öncelikle mikrotik’in IDENT ve şifresini güncellememiz gerekiyor.

Sol menüde “Password” bölümünü seçiyoruz. Karşımıza ufak bir pencere geliyor ve eski şifre ile 2 defa yeni şifreyi girmemizi istiyor. Eski şifre boş olduğundan yeni şifreyi 2 defa yazıyor ve artık şifresiz erişimi dolayısı ile yönetim hakkı bulunmayanları uzak tutmuş oluyoruz.

Winbox User Şifre Ekranı

Winbox User Şifre Ekranı

Ardından solda “System” menüsü içerisindeki “Identity” başlığını seçiyoruz. Açılan pencere içerisine bu sistemi daha kolay tanımamızı sağlayacak bir ibare kullanıyor ve tamam butonuna tıklıyoruz.

Şimdi sıra sisteme IP atama ve Routing’i halletmeye geliyor.

Sol menüde “IP” sekmesinden “Address” kısmına giriyoruz.

Winbox IP Ekleme

Winbox IP Ekleme

Karşımıza gelen pencerede sol üst kısımda + (artı) işaretini seçtiğimizde yeni bir pencere gelecektir.

Bu pencerede sisteme vereceğimiz ip adresini ve hangi interface’i kullandığını belirtiyoruz. IP adresini girerken /24 şekline network’ünüde belirtmemiz winbox’un netmask ve broadcast ayarlarını kendi yapması için kolaylık sağlayacaktır. Ethernet interface’i doğru seçtikten sonra bilgisayarınızdan ping atarak mikrotik sisteminize sorunsuz erişebildiğinizi göreceksiniz.

Winbox IP Route

Winbox IP Route

Eğer ping sonucunda sisteminize erişemiyorsanız ya yanlış interface seçmiş veya network kablosunda bir hata yapmış olabilirsiniz. Bu olasılıkları deneyerek sorunu giderebilirsiniz.

IP sonrasında sıra gateway ayarlarımızı tamamlamaya geliyor.

IP-> Routes bölümüne geliyoruz. Açılan pencerede + tuşuna basıyoruz.

Destination hedef network anlamına gelmektedir. 0.0.0.0/0 adresi tüm internet ve ip grubu anlamına gelir. Bunu ellemiyoruz. Gateway sekmesinin üzerine tıklıyor ve networkünüzdeki router veya ana gateway ip adresini yazıyoruz.

Okey butonuna basmamız ile birlikte sisteminiz artık internet’e çıkabilecektir.

Bu işlem ile birlikte sisteminiz için gereken standart ayarları tamamlamış olmaktasınız.

Bu basit işlem eliniz alıştığında maksimum 1 dk civarında sürecektir. Arayüzlerin kullanımına alışmanız için bu işlemi benzer mantıklarda tekrar ederek deneyebilirsiniz.

]]>
#/?feed=rss2&p=65 3
Mikrotik Lisansları http://www.mikrotik.com.tr/?p=59 http://www.mikrotik.com.tr/?p=59#comments Tue, 16 Sep 2008 23:13:08 +0000 admin http://www.mikrotik.com.tr/?p=59 Mikrotik’in routerOS’u 6 seviyeden oluşan bir lisanslama modeline sahiptir. Kısacası kullanım kapsamına göre sizden 45 USD ile 250 USD arasında farklı fiyatlar ödemeniz beklenmektedir.

Level 0-1-3-4-5-6 (evet 2 numaralı lisansı yemişler:))

Lisans Seviyesi 0 (FREE) 1 (DEMO) 3 (WISP CPE) 4 (WISP) 5 (WISP) 6 (Controller) Ücreti no key Üyelik Gerekir volume only $45 $95 $250 Güncellenebilir mi? - no upgrades ROS v4.x ROS v4.x ROS v5.x ROS v5.x Kurulum Desteği - - - 15 days 30 days 30 days Wireless AP 24h limit - - yes yes yes Wireless Client and [...]]]>
Mikrotik’in routerOS’u 6 seviyeden oluşan bir lisanslama modeline sahiptir. Kısacası kullanım kapsamına göre sizden 45 USD ile 250 USD arasında farklı fiyatlar ödemeniz beklenmektedir.

Level 0-1-3-4-5-6 (evet 2 numaralı lisansı yemişler:))

Lisans Seviyesi 0 (FREE) 1 (DEMO) 3 (WISP CPE) 4 (WISP) 5 (WISP) 6 (Controller)
Ücreti no key Üyelik Gerekir volume only $45 $95 $250
Güncellenebilir mi? - no upgrades ROS v4.x ROS v4.x ROS v5.x ROS v5.x
Kurulum Desteği - - - 15 days 30 days 30 days
Wireless AP 24h limit - - yes yes yes
Wireless Client and Bridge 24h limit - yes yes yes yes
RIP, OSPF, BGP protocols 24h limit - yes
(v3 x86 = RIP)
yes
(v3 x86 = RIP, OSPF)
yes
(v3 x86 = ALL)
yes
EoIP tunnels 24h limit 1 unlimited
(V3 = 1)
unlimited unlimited unlimited
PPPoE tunnels 24h limit 1 200
(V3 = 1)
200 500 unlimited
PPTP tunnels 24h limit 1 200
(V3 = 1)
200 unlimited unlimited
L2TP tunnels 24h limit 1 200
(V3 = 1)
200 unlimited unlimited
OVPN tunnels 24h limit 1 200
(V3 = 1)
200 unlimited unlimited
VLAN interfaces 24h limit 1 unlimited
(V3 = 1)
unlimited unlimited unlimited
P2P firewall kuralı 24h limit 1 unlimited
(V3 = 1)
unlimited unlimited unlimited
NAT Kuralı 24h limit 1 unlimited unlimited unlimited unlimited
HotSpot Aktif User 24h limit 1 1 200 500 unlimited
RADIUS İstemcisi 24h limit - yes yes yes yes
Trafik Limit Kuyruğu 24h limit 1 unlimited unlimited unlimited unlimited
Web proxy 24h limit - yes yes yes yes
Senkron interfaces 24h limit - - yes yes yes
User manager aktif 24h limit 1 10 (v3 10) 10 (v3 20) 10 (v3 50) Unlimited

** Tüm Level 4,5 ve 6 lisansları

  • Süresiz kullanılabilirler.
  • 15-30 gün süresince ücretsiz e-mail desteği içerirler.
  • Sınırsız interface tanımlamanıza izin verirler.

Grafikten görüldüğü üzere eğer sadece routing-firewall gibi ofis ve sistem odası ihtiyaçlarınız için kullanımda Level 4 yeterli bir lisans olarak görülmektedir.

Level 5 ve Level 6 Wireless ISP ve Wireless kullanımlar için uygundur.

Wireless ISP başlığımızda bu lisanslar ve detayları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

]]>
#/?feed=rss2&p=59 1
RouterOs Paketleri ve Kapsamları "#/?p=41" "#/?p=41"#comments Tue, 16 Sep 2008 16:33:17 +0000 admin "#/?p=41" RouterOS sağladığı servisleri belirli paketler altında toplamıştır. Bu paketlerin içerisinde yapılacak işlemler hakkında bilgiler bulunur. Ek olarak sunmak istediğiniz servisleri sağlayabilmek için bu paketlerdeki özelliklere ihtiyaç duyacağınızdan paket içeriklerini bilmeniz gerekmektedir.

Mikrotik Paketleri

system: system paketi RouterOs’un çekirdeğini ve ana bilgileri içeriri. Olmazsa olmazdır. advanced-tools: Adı üzerinde gelişmiş uygulamaları barındırır. Ping, Traceroute, IP scan, scripting gibi özellikleri barındırır. [...]]]>
RouterOS sağladığı servisleri belirli paketler altında toplamıştır. Bu paketlerin içerisinde yapılacak işlemler hakkında bilgiler bulunur. Ek olarak sunmak istediğiniz servisleri sağlayabilmek için bu paketlerdeki özelliklere ihtiyaç duyacağınızdan paket içeriklerini bilmeniz gerekmektedir.

Mikrotik Paketleri

  • system: system paketi RouterOs’un çekirdeğini ve ana bilgileri içeriri. Olmazsa olmazdır.
  • advanced-tools: Adı üzerinde gelişmiş uygulamaları barındırır. Ping, Traceroute, IP scan, scripting gibi özellikleri barındırır. Winbox üzerindeki Tools bölümünde diğer uygulamalarıda görebilrisiniz.
  • security: Güvenlik erişim kontrollerini içerir. Firewall ile ilgisi yoktur. Daha çok noktalar arasındaki erişimlerin güvenlik ve bağlantı özelliklerini sağlayan pakettir.
  • dhcp: Dhcp Server ve Client bilgilerini sunan paketidir.
  • ppp: PPTP, PPPOE, L2TP, VPN gibi protokoller için gereken uygulamaları içeriri.
  • routing:Routing protokollerini içerir. Statik routing, BGP, MPLS, RIP, OSPF protokollerini destekler.
  • ipv6: Yeni nesil ip protokolü ile ilgili destekleri içerir.
  • hotspot: Wireless konusunda belirttiğimiz bir erişim sağlama teknolojisi olan hotspot uygulamasını içerir. Aynı zamanda hotspot için gerekli olan diğer paketleride sunar.
  • wireless: Wireless sistemi için gereken teknolojiyi sağlar.
  • ntp: Network Time Protokol uzak zaman sunucusu konusunda gereken uygulamaları sağlar.
  • ups: Mikrotik’in bir UPS bağlantısı olması durumunda ups’in durum takibini yapmak ve bu duruma göre gerekirse kendisini güvenli olarak shutdown edebilmesi için gereken uygulamayı içerir.
  • gps: GPS sistemi ile ilgili verileri kullanmanız için gereken pakettir.
  • dude: Dude Mikrotik tarafından geliştirilmiş Windows tabanlı bir monitoring yazılımıdır. Özellikle RouterOS ile uyumluluk üzerine tasarlandığından geniş bir routerOS networkünün hız-uptime-erişim konularında izlenmesi ve kolay yönetilebilmesi için gereken yönetim servislerini sağlamaktadır. Bu paket ise bu sistemin dude tarafından takip edilmesini isterseniz gelişmiş özellikleri bünyesinde barındırır.
  • routerboard: RouterOS’un bir routerboard donanımı üzerine kurulması duurmunda gereken pakettir.
  • user-manager: bu paket Hotspot ve PPPOE hizmeti sunmak isterseniz mikrotik tarafından sağlanan tamamen web tabanlı çalışan hatta PAYPAL ve AUTHORIZE.Net üzerinden para tahsilatı yaparak erişim ve servis satışınıza izin veren pakettir. Bu konuda diğer dökümanlarımızı inceleyebilirsiniz.
  • multicast:
    multicast yayın yapabilmenizi sağlar.
  • mpls: Mpls routing protokolü için gerekli olan pakettir.
  • isdn: ISDN donanımı ve hat kullanımı ile ilgili pakettir.
  • lcd: RouterOS eğer bir embeded sistem üzerinde çalışırsa bu cihaz üzerinde bulunan LCD ekrana cpu, trafik vs gibi bilgileri dökmeye yarayan pakettir.

Kurulum sırasında elinizi korkak alıştırmak alıştırmak yerine tüm paketleri seçerek kurulum yapmanız durumunda da sorunsuz çalışacaktır.

]]>
#/?feed=rss2&p=41 1
Mikrotik Nedir? http://www.mikrotik.com.tr/?p=12 http://www.mikrotik.com.tr/?p=12#comments Sat, 13 Sep 2008 18:07:10 +0000 admin http://www.mikrotik.com.tr/cm/?p=12 Mikrotik;

Linux kerneli üzerine geliştirilmiş bir işletim sistemi(routerOS) ve bu sistem üzerinde aşağıdaki özelliklerive uygulamaları kullanmanıza imkan sağlar;

Firewall: mikrotik yaklaşık 120 farklı parametreye göre firewall uygulamalarınızda görev alabilir. Bu işlemleri yaparken geniş bir log tutabilir, NAT-Masquering yapabilirsiniz. VPN: Ofisinizdeki bir networkü başka bir ofisteki network ile tek bir parçaymış gibi çalıştırabilir. Bu ağları %100 güvenli olarak birbiri [...]]]>
Mikrotik;

Linux kerneli üzerine geliştirilmiş bir işletim sistemi(routerOS) ve bu sistem üzerinde aşağıdaki özelliklerive uygulamaları kullanmanıza imkan sağlar;

  • Firewall: mikrotik yaklaşık 120 farklı parametreye göre firewall uygulamalarınızda görev alabilir. Bu işlemleri yaparken geniş bir log tutabilir, NAT-Masquering yapabilirsiniz.
  • VPN: Ofisinizdeki bir networkü başka bir ofisteki network ile tek bir parçaymış gibi çalıştırabilir. Bu ağları %100 güvenli olarak birbiri ile görüştürebilirsiniz. Bunun yanı sıra kullanıcı veritabanı vasıtası ile kullanıcılarınıza user-şifreler yaratarak dışarıdan ofis networkünüze %100 güvenli olarak eriştirebilirsiniz.
  • PPP: Dilerseniz mikrotik sisteminize modem ekleyerek dial-up erişim sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde sunucunuz üzerindeki VPN kullanıcılarınıda bu sistem üzerinden erişim de sunabilirsiniz.
  • Wireless: Mikrotik firmasının üretimi olan kartları ve sistemleri kullanarak 50km mesafede 40-50 mbit kapasitelerde verileri wireless sistemler ile sağlayabilirsiniz.
  • Hotspot: En kaba örnekleme ile TTWINET modelinde otel-cafe-park-okul-kampüs-özel merkezlerde uygulama yaparak kullanıcı adı ve şifre doğrulaması ile internet erişimi sunabilirsiniz. Bu sistem ile internet erişimi satışıda yapmanız mümkündür.
  • Web Proxy: Özellikle ofis ve cafe gibi noktalarda erişimlerin denetlenmesi ve loglanması işleri için proxy sistemini kullanabilirsiniz.
  • DHCP Server/Client: Mikrotik’i bir dhcp server olarak kullanabilir, relay server olarak ayarlayabilir veya ağınızdaki bir başka dhcp serverdan veri alması için client olarak düzenleyebilirsiniz.
  • DNS Server/Client: Mikrotik dns server-client olarak görev yapabilmektedir.
  • Trafik Limitleme: Ağınızda bulunan kullanıcılara anlık trafik limitleri verebilir. Grup ve networklere aynı şekilde limit uygulayabilirsiniz.
  • Qos: Erişimlerinizdeki paket ve verilerin önceliklerini belirleyerek kritik dataların daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz.
  • Routing (Statik-BGP-OSPF-MPLS-RIP): Mikrotik ağlar arasındaki geçişi sağlayabilmeniz için şuanda IPV4 ve IPV6 standartlarındaki tüm routing protokollerini desteklemektedir.

alanlarında sorunsuz kullanabileceğiniz bir sistemi üretmiş;

Bunun yanı sıra RouterBoard ürünleri ile Wireless ve Routing alanındada ürün geliştirmekte olan bir markadır.

Bu konu hakkında detaylı bilgilere ana grubumuzdan Mikrotik Kimdir sayfamızı inceleyerek ulaşabilirsiniz.

]]>
#/?feed=rss2&p=12 0