ireless 1 ve Wireless 2 yazılarımızdan sonra artık uygulamalarımıza geçmenin zamanı geldi. Bu yazımızda 2 noktayı yani point-to-point (P2P) bağlantı konusunda bir örnek yapacağız.
Örneğimiz için 2 adet routerboard, 2 adet wireless kart ve bunlara bağlanabilmek için 2 adet PIGTAIL kullanacağız. Routerboard olarak RB600A ve RB411 serilerini, radio kart olarak RB52H donanımlarını kullanacağız. Bu donanımları www.wireless-turkiye.com [...]
Bu uygulamadaki amacımız datacenter veya sistem odamız içerisinde bulunan müşterilerimize veya kendimize ait sunucu veya tek bir sunucu içerisindeki web sitelerinin(IP leri birbirinden bağımsız olmalı) trafiklerini izlemek, limitlemek ve bunlara ait grafikleri yaratarak geçmişe dair kayıt tutmaktır.
Örnek uygulamada X Hosting firmasının sahibi olduğumuzu düşünüyor. Mars Telekom Datacenter’ı bünyesinden hizmet alarak servis sağladığımızı düşünüyoruz. (Mars Telekom’a [...]
Web Proxy, Mikrotik‘in işlevsel özelliklerinden biridir. Reverse Proxy olarak kullanılabilir olması, firewall üzerinden Transparan olarak çalışarak kullanıcılara herhangi bir işlem gerektirmeden trafikleri yönetmesi ve oldukça rahat yönetilebilen içerik filtreleme özellikleri sayesinde ofis ve internet cafelerin kullanımında ciddi rahatlıklar sağlayabilir. Hatta bu konuda Web Server Load Balancing gibi işlemleride aynı uygulamadan yapabilmektesiniz.
Özellikle yeni çıkan Bilişim suçları [...]
MikroTik yazılımızın yedekleme ve geri yükleme işlemini winbox ve terminal üzerinden olmakla beraber iki şekilde yapabiliriz.
Winbox Üzerinden Yedekleme ve Geri Yükleme
· Winbox üzerinden Yedekleme (Backup)
Winbox yazılımı ile MikroTik [...]
Yükseltme İşlemleri
İlk adım olarak http://www.mikrotik.com adresine girerek “download” bölümünden mevcut mikrotik yazılımınızın gerekli güncelleme paketi çekmeniz gerekmektedir. Mikrotik yazılımı bir server kurulu ise Intel/AMD PC menüsü altından gerekli yükseltme paketini çekebilirsiniz.
Download ekranında All packages, dosyasını [...]
Bu uygulamamızda amaçlarımız;
Bir ofiste 2 ve daha fazla sayıdaki personele internet erişimi sunmak.(örnek 1000 kullanıcı içinde olabilir)
Tüm bilgisayarların ip kayıtlarını tek bir sistemden yönetmek ve izlemek.
Kullanıcılara sunacağımız internet bağlantısını kişi veya kullanım ihtiyaçlarına göre limitlemek.
şeklindedir. Amacımıza ulaşabilmek için üzerinde RouterOs çalışan en az 2 adet ethernet kartı olan bir sistem. Bir internet bağlantısı ve 2 [...]
Mikrotik kendisini yönetebilmeniz için size birden fazla imkan sunmaktadır. Telnet, SSH, WEB, SERIAL PORT arayüzü ve bir mucize diye niteleyebileceğimiz Winbox! Öncelikle bu yönetim tiplerinden bahsedeceğiz. Ardından adım adım yönetimi yapacağız.
Telnet ve SSH standart uygulamadır ve bu protokoller üzerinde çalışan servis ile erişilerek tüm değişikliklerin CLI yani command line üzerinden yapılmasına olanak tanır. CLI kullanımı [...]
Mikrotik’in routerOS’u 6 seviyeden oluşan bir lisanslama modeline sahiptir. Kısacası kullanım kapsamına göre sizden 45 USD ile 250 USD arasında farklı fiyatlar ödemeniz beklenmektedir.
Level 0-1-3-4-5-6 (evet 2 numaralı lisansı yemişler:))
Bu makalemizde Mikrotik’in RouterOS’unun kurulumu konusunu işleyeceğiz.
Kurulum öncesinde kurulacak donanımın seçimi önemlidir. Seçeceğiniz donanımın mikrotik tarafından desteklenen bir donanım olmasına dikkat etmeliyiz.
Desteklenen donanımların listesi için http://wiki.mikrotik.com/wiki/Supported_Hardware adresini izlemeniz önerilir. Sayfa ingilizcedir. Sürekli güncellendiği ve ürünlerin terim olmasından dolayı Türkçe ye çevirmeyi düşünmemekteyiz.
RouterOS sağladığı servisleri belirli paketler altında toplamıştır. Bu paketlerin içerisinde yapılacak işlemler hakkında bilgiler bulunur. Ek olarak sunmak istediğiniz servisleri sağlayabilmek için bu paketlerdeki özelliklere ihtiyaç duyacağınızdan paket içeriklerini bilmeniz gerekmektedir.