Donanım RouterBOARD olduğu durumlarda RouterOS şifresi sadece router yeniden yüklenerek ya da reset jumper’ı (ya da jumper çukuru) kullanılarak sıfırlanabilir. RouterBOARD’lar için sadece jumper’ı kapatın ve board’u konfigürasyon temizlenene kadar boot edin. Bazı RouterBOARD’larda jumber yoktur fakat jumper çukuru bulunur -sadece deliğe metal bir obje ile kısa devre yapınız ve board’u boot edin.
ireless 1 ve Wireless 2 yazılarımızdan sonra artık uygulamalarımıza geçmenin zamanı geldi. Bu yazımızda 2 noktayı yani point-to-point (P2P) bağlantı konusunda bir örnek yapacağız.
Örneğimiz için 2 adet routerboard, 2 adet wireless kart ve bunlara bağlanabilmek için 2 adet PIGTAIL kullanacağız. Routerboard olarak RB600A ve RB411 serilerini, radio kart olarak RB52H donanımlarını kullanacağız. Bu donanımları www.wireless-turkiye.com [...]
Tekrar Merhaba, Wireless konularına geçmeden önce ilk olarak mikrotik firmasının üretmiş olduğu donanımları tanımamız gerekiyor. Bu yazımızda donanımlar hakkında bilgi sahibi olacak ve sonraki uygulamalarda hangi donanımları neden kullandığımıza dair soruları kafamızdan atmış olacağız.
İlk olarak wireless nedir? nasıl çalışır sorularınız için http://www.mikrotik.com.tr/wireless-giris/ adresimizi incelemenizi öneririm. Bu sayfamızda wireless teknolojisi hakkında kısa bilgi bulabilir ve konuya [...]
Uzun bir aradan sonra Mikrotik’in en güzel özelliklerinden biri hakkında bilgi vermeye devam edeceğiz.
Bildiğiniz üzere özellikle notebook kullanımının artmasından sonra wireless yani kablosuz network kullanımlarıda oldukça yaygınlaşmış durumda. Peki wireless network sadece evinizde kablosuz bağlantı için mi kullanılıyor sizce? Hayır tabiki!
Mikrotik hakkında yazılarımızı hatırlarsanız mikrotik’in çıkış nedeni Wireless iletişimde için yazılım ve donanım hizmetleri sunmak [...]
Mikrotik RouterOS Firewall Nedir?
Firewall cihazımız üzerinden geçen tüm paketleri izleyerek bu paketlere vereceğimiz parametrelere göre işlem yapmak üzere kurgulanmış bir uygulamadır.
Bu uygulama tüm işlemlerini 3 ana tablo altında toplamaktadır.
INPUT: Yani sadece router’ımıza giren paketler.
OUTPUT: Yani sadece router’ımızdan dışarı çıkan paketler.
FORWARD: Router’ımız üzerinden geçerek bir başka ip adresine giden paketler.(routing-nat)
MikroTik yazılımızın yedekleme ve geri yükleme işlemini winbox ve terminal üzerinden olmakla beraber iki şekilde yapabiliriz.
Winbox Üzerinden Yedekleme ve Geri Yükleme
· Winbox üzerinden Yedekleme (Backup)
Winbox yazılımı ile MikroTik [...]
Yükseltme İşlemleri
İlk adım olarak http://www.mikrotik.com adresine girerek “download” bölümünden mevcut mikrotik yazılımınızın gerekli güncelleme paketi çekmeniz gerekmektedir. Mikrotik yazılımı bir server kurulu ise Intel/AMD PC menüsü altından gerekli yükseltme paketini çekebilirsiniz.
Download ekranında All packages, dosyasını [...]
Mikrotik kendisini yönetebilmeniz için size birden fazla imkan sunmaktadır. Telnet, SSH, WEB, SERIAL PORT arayüzü ve bir mucize diye niteleyebileceğimiz Winbox! Öncelikle bu yönetim tiplerinden bahsedeceğiz. Ardından adım adım yönetimi yapacağız.
Telnet ve SSH standart uygulamadır ve bu protokoller üzerinde çalışan servis ile erişilerek tüm değişikliklerin CLI yani command line üzerinden yapılmasına olanak tanır. CLI kullanımı [...]
RouterOS sağladığı servisleri belirli paketler altında toplamıştır. Bu paketlerin içerisinde yapılacak işlemler hakkında bilgiler bulunur. Ek olarak sunmak istediğiniz servisleri sağlayabilmek için bu paketlerdeki özelliklere ihtiyaç duyacağınızdan paket içeriklerini bilmeniz gerekmektedir.